zondag 30 november 2008

Wind


Dit is onze allereerste offiële release, uitgekomen in 1926. De geluidskwaliteit is vanzelfsprekend niet geweldig, maar het jeugdige enthousiasme maakt dat meer dan goed. De Jazzhounds zijn na deze EP gestopt met musiceren maar hebben wel een bronzen plak behaald bij het wereldkampioenschap wedstrijdje houden in 1931.
Dit nummer is later o.a. gecoverd door Erik Mesie (voorheen van Toontje Lager).

Klik op de titel om te downloaden.

zaterdag 29 november 2008

Gezien op de markt



We wisten het natuurlijk al, maar het blijft altijd weer leuk om te ontdekken dat de duizendpoten van Duo Zolka in werkelijk alle lagen van de bevolking aanhangers hebben!

All That Jazz


Hier is, speciaal voor de jazzliefhebbers, een zeldzame opname uit 1954, Olympia theater Parijs. Zaja achter de vleugel, ik op clarinet en de onovertroffen Lea Labia verzorgt de vocalen. Take it away!

Klik op de titel om te downloaden.

vrijdag 28 november 2008

Meisjes Doen Alles Wat Ik Wil


Dit is de allereerste opname waarop de toen nog piepjonge Brigitte Kaandorp te horen is. Op een trouwerij waar wij optraden hebben we haar ontdekt toen ze een stukje ukelele speelde voor het bruidspaar. Dat was niet alleen schattig maar ook virtuoos. Dus hebben we haar ouders gevraagd of ze een riedel mee mocht spelen op onze nieuwe single, en de rest is geschiedenis.
Nog geregeld komen we haar tegen, en nooit kan ze nalaten te zeggen hoe trots ze is dat juist wij haar hebben ontdekt, en dan knikken we begrijpend.

Klik op de titel van deze post om te downloaden.

donderdag 27 november 2008

Blaxploitation

Ach ja, het waren rare tijden, de Seventies. Ook Duo Zolka waaide toen met elke wind mee. 

Deze elpee, waarvan er in totaal slecht 24 stuks verkocht werden destijds, is Duo Zolka's soundtrack voor een vrolijke film met blote Afro-Amerikanen. De film werd in totaal door 25 mensen bezocht, dus één iemand heeft vergeten de elpee te kopen! 

Oproep aan deze 25ste bezoeker (nog bedankt trouwens): meldt u zich even? Krijgt u de LP gratis ende voor niets. Er liggen er hier nog zat (onverkocht) op zolder...

woensdag 26 november 2008

Hongaars Volksliedje


In de jaren 60 heeft Zaja een paar jaar masterclasses gegeven aan het conservatorium van Budapest. In die tijd heeft hij onder andere dit liedje geschreven, wat later de basis is geworden van het volkslied van Hongarije. Sindsdien is hij in dat land wat Pieter van Vollenhoven voor ons is.

Klik op de titel om te downloaden.

The Zolka Family


Na het overlijden van zijn oudere broer in 1945 heeft onze vader zijn achternaam veranderd in Zolka. Om vervelende vragen te vermijden, maar vooral omdat het hem een goede naam leek om het in de lichte muziek ver mee te kunnen schoppen. De goede man had een vooruitziende blik, want na de gouden successen met The Zolka Family hebben Zaja (rechts) en ik (midden) 'der ganse Welt ein pupchen lassen rauchen' (zoals vader altijd zei) als Duo Zolka!

maandag 24 november 2008

MMM Lekker Meezingen!




Bovenstaand sterk stukje marketing was ooit, in 1996, een concept voor een platenhoes, zoals gepresenteerd aan "een over de hele wereld bekend restaurant". De eerste onderhandelingen over de samenwerking met Duo Zolka verliepen zeer goed. Bedoeling was deze CD bij de bekende calorierijke-kindermaaltijd-in-doos-met-verrassing te stoppen. Na presentatie van deze hoes was de boodschap "we kijken er nog eens goed naar en we bellen jullie nog", maar we hebben nooit meer wat mogen vernemen... Jammer, gemiste kans.


IJsje


Een kort maar ontwapenend liedje over de eerste grote teleurstellingen in het leven. Fraai verwoord en gezongen door onze eigen Lea Labia. Lea is thans rond aan het trekken door Afrika, slechts vergezeld door haar trouwe viervoeter, genaamd Van Jetje, en een knapzak vol dadels. We hopen dat het haar goed gaat.

Klik op de titel van deze post om te downloaden.

zondag 23 november 2008

O, Madeleine


Onze eerste duitstalige plaat sloeg meteen in als een bom bij de oosterburen. Het was het begin van een lange en innige vriendschap, gebaseerd op respect, wiedergutmachung en vooral Tollheid.
En wat zag Zaja er nog goed uit in die tijd!

Klik op de titel om te downloaden.

Het Dierenliedje


Eentje voor de echte verzamelaars. Dit nummer heeft nooit een van onze reguliere CD's gehaald, want het is heel erg slecht. Om er toch nog wat mee te verdienen hebben we het alleen in zuid-amerika uitgebracht, want daar luisteren ze naar dit soort troep. Dachten we. Maar de teller bleef steken op 63 verkochte exemplaren.
Dit is dus ons enige zuid-amerikaanstalige plaatje gebleven.

Klik op de titel om te downloaden.

The Voice Of Love


In de geschiedenis van Duo Zolka lijkt het een te verwaarlozen detail, maar voor ons was het een hoogtepunt: Jan van Veen die ons gedicht 'Overmoedig Lotsbesef' voordroeg in zijn ongeëvenaarde programma Candlelight. Bedankt Jan!
Klik op de titel van deze post om het te ervaren.

Verslaafd


Klik op de titel van deze post en hoor wat rocksterren zoal moeten doorstaan...

Waarschuwing


Tijdens onze tour van 1964 door het oostblok hebben we geheel onbewust de bevolking sexueel wakkergeschud. Het effect van ons bezoek is daar nog lang niet uitgewerkt, en aangezien wij hollanders in hun ogen allemaal op elkaar lijken is een waarschuwing op zijn plek: Medelanders, als je niet wilt worden aangerand (of erger), mijd het voormalige oostblok!!!!

Found on the interwebs


Het moet niet gekker worden. Bij het websurfen vond ik opeens dit. Weer zo'n oplichter! Foeke Jelgersma, who the hell that may be, speelt zogenaamd 10 Golden Hammond Hits! Allemaal jatwerk, want stuk voor stuk Zolka klassiekers (kijk maar naar die titels). Maar een naamsvermelding van de originele artiesten ho maar. Laat staan een afdracht van de royalties. Meneertje Jelgersma vermeldt bij elke track doodleuk "trad./arr. F.Jelgersma" en steekt vervolgens alle opbrengsten van deze platinaplaat in zijn eigen zakken. Kijk hem eens vals lachen!

afz. Zaja de Paardenjut.

Toneelgroep Duo Zolka


Acteurs die zingen, popsterren die acteren... ook wij hebben een ongewoon uitstapje gemaakt. In 1996 hebben we in alle schouwburgen op de bühne gestaan met ons toneelstuk 'Als Shakespeare Nederlands Had Geschreven'. Zoals bekend is de theaterwereld daarna niet meer geworden wat ie geweest was.

Klik op de titel van deze post voor een kort fragment uit onze voorstelling.

Ingezonden Fanmail


Tovenaar


Hier is het origineel van de track hieronder. Klik op de titel van deze post.

zaterdag 22 november 2008

The Power Of Music


Een ander gevolg van zoveel hitsucces: coverabums. Hier een voorbeeld uit 1969: The power of Music, uitgegeven op het label Polydor (catalogusnr. 69K69U69T). Deze zeldzame verzamel-elpee bevat Zolka-klassiekers als 'Wat is het hier saai' en 'Manuela', maar dan gespeeld door destijds erg populaire Indiase sitarvirtuoos Ravi Shankar. De plaat is zeldzaam doch een illegale cassette circuleert nog steeds in curryrestaurants over de gehele wereld. Shankar in een interview uit 1985 met het jongerenblad Hitscore: "Bij mijn beste muzikale prestatie denk ik zondermeer aan het album The Power of Music, met covers van Duo Zolka. Eigenlijk nog niet eens vanwege mijn eigen spel, want eerlijk gezegd is dat van een bedroevend niveau, maar omdat Polydor mij de kans gaf te werken met het geniale materiaal van Duo Zolka. Die complexe ritmes, dat totaal oorspronkelijke harmonische idioom en die onnavolgbare melodiewendingen...het heeft mijn kijk op muziek - sterker nog op het leven an sich - blijvend veranderd!"

Klik op de titel van deze post om ons nummer 'Tovenaar' door Ravi Shankar te downloaden.

Ready To Rock!


Van onze enige carnavalsplaat kan ik helaas alleen de hoes plaatsen. De rechten van de muziek zijn nog steeds in handen van Frank Ferrari (zie de link naar zijn website rechtsboven). Dit heerschap vertikt het ons toestemming te geven om ONS EIGEN NUMMER ten gehore te brengen!
We moeten echter ook de hand in eigen boezem steken: de deal was dat hij de productie zou doen en de rechten kreeg, en dat wij dan gratis een week zijn lichaam mochten gebruiken... zeg daar maar eens nee tegen.

Foto ingezonden door ons aller Zaja.

Manuela


Gevoelige 'spoken word' song. Onze grootste hit uit de 70's.

Wederom: klik op de titel van deze post om te downloaden.

Prinsesje


Een scherp maatschappijkritisch nummer van Duo Zolka.
Klik op de titel van deze post om het nummer te downloaden.

vrijdag 21 november 2008

Wat Is Het Hier Saai


Klik op de titel om onze grootste hit te downloaden!

Pas Op!


Als je afvalt bestaat de kans dat je kind veranderd in een gevierd operazanger!

Schande!


Toegezonden door Zaja de Paardenjut:

Dit is dus zooo laag. Meeliften op het succes van anderen door een
kleine wijziging in de naam. Zuo Dolka! Waar slaat het op! Maar goed,
dat schijnt erbij te horen. Dat nummer schijnt een dus wel een grote
hit te zijn in Poolse gaybars en darkrooms...En Duo Zolka kan fluiten
naar de royalties! Schande meneer.

Mo-ni-tor


Deze informatie komt van Zaja de Paardenjut.

Tweede Man Van Links


Deze stuurde Zaja me. Bedankt!

donderdag 20 november 2008

Let's Vocal The Musics


Aan deze promotiefolder uit 1998, onze acapella tijd, kun je goed zien hoe belangrijk belichting is bij fotografie. Hier lijken we wel vier hele andere mensen!

vlnr: Jan (drums), Waldemar (gitaar), ondergetekende (bas) & Marnix (toetsen). Deng Xiaoping, onze zanger, was op vakantie tijdens deze fotosessie. Eigenlijk was het een waardeloze zanger, want hij zat continu in china. De keren dat ie tijd had om op te treden zijn op een hand te tellen. Wel is hij de bedenker van de titel van deze tournee, dat moet ik hem nageven.

Obscure plaat uit de 80's


In de jaren 80 traden wij nogal eens op tijdens partnerruilavonden. Een mooie tijd. We dachten een leuk ondeugend nummer te hebben geschreven over een grappig, steeds terugkerend ritueel van die bijeenkomsten. Helaas is het geen hit geworden, en zijn we na het uitbrengen van deze single ook niet meer gevraagd voor parenavonden. Jammer!

Op de hoes trouwens ziet u mijn neef Herman Tehupalati en Ria Bremer, de vrouw van onze drummer.

For All Your Burials

woensdag 19 november 2008

Wenn süß das Mondlicht auf den Hügeln schläft

Endlich wieder erhältlig! Das erste Deutschsprachige Album von Duo
Zolka, aus 1969. Und jetzt nicht nur auf LP-Album aber auch... auf Kompakt Disk Scheibe! Auch im 21. Jahrhundert noch ein Klassiker!

zondag 16 november 2008

The story of Bob Zolka



Bob's muzikale carrière begon in 1982 op vijftienjarige leeftijd. Samen met zijn broer Ernie vormde hij de Zolka Brothers Band. Ze werd al snel erg populair in hun woonplaats Youngstown, Ohio. Ze speelden in die tijd veel op bruiloften en andere privéfeesten in de buurt.

In 1985 maakten zij hun eerste lp "The Zolka Brothers: Polkas & Waltzes" met daarop de oorspronkelijke compositie "Zolka's Polka." Andere opnames volgden snel in de samenwerking De Zolka Brothers met "Canada's Polka King" Walter Ostanek voor het album "Hands Across The Border III". Zij namen het nummer "I Love You" van Steve Meisner op als onderdeel van het Penn-Ohio Polka Pals Souvenir Edition album dat werd genomineerd voor een Grammy in 1989. De band maakte in 1996 The Wedding Medley voor de Penn-Ohio Polka Pals 20th Anniversary Edition.

In de loop der jaren bleef de band optreden in de beste clubs en op festivals. In 2003 stopte Ernie omdat hij meer tijd aan zijn gezin wilde besteden. Bob was echter vastbesloten om de Zolka traditie van de energieke polkamuziek en -zang een nieuw leven te geven. Zo ontstond The Bob Zolka Band. De huidige bandleden zijn: Bob Zolka op accordeon, Scott Grossen op gitaar, John Peplowski op drums, Joe Zdelar op basgitaar, en John Prodesky op sax. Het afgelopen jaar reisden Bob en The Zolka Band naar Pennsylvania en Illinois om de polkaliefhebbers te vermaken. Hij kijkt er naar uit om nog meer op te treden.

http://www.polkas.nl/zolka~home.html

donderdag 13 november 2008

Alweer een nieuw en zeer actueel album van Duo Zolka!

woensdag 12 november 2008

Vijf generaties Duo Zolka

dinsdag 11 november 2008

The Best Of Duo Zolka!


Toegestuurd door Dohme. Dank!

Duozolkan Duozolkan


Ingezonden door Dohme Kudt.